Num. de referencia
P00809
Autor
El Greco
Títol
El cavaller amb la mà al pit
Datació
Vers el 1580
Tècnica
Oli
Suport
Llenç
Mides
81,8 cm x 66,1 cm
Escola
Espanyola
Tema
Retrat. Civil
Exposada
Procedeix
Colección Real (colección Felipe V, Quinta del duque del Arco, El Pardo-Madrid, decimotercia pieza de verano, 1745, [¿nº 411?]; Quinta del duque del Arco, pieza duodécima, 1794, ¿nº 366?).

Retrat de personatge desconegut, amb vestit negre de coll i punys d’encaix que llueix penjoll i espasa, detall que destaca la seva condició de cavaller. Una de les obres mestres del Renaixement espanyol i una de les més divulgades de la producció d’El Greco.

Pintada durant els primers anys de l’artista a Toledo, El cavaller amb la mà al pit es distingeix per l’expressivitat de la mirada que el personatge manté fixa en l’espectador i pel naturalisme en el gest de la mà.

Hi ha interpretacions molt diverses al voltant del personatge i del significat del gest; n’hi ha alguns que afirmen que simbolitza diferents estats, com ara penediment o un jurament. Tot i que hi ha dubtes del tot raonables, s’ha arribat a identificar el cavaller amb Juan de Silva y Ribera, III marquès de Montemayor, alcalde de l’Alcàsser de Toledo.

Aquesta obra procedeix de la Quinta del Duque del Arco d’El Pardo (Madrid).

Ministerio de Cultura. Gobierno de España; abre en ventana nueva
España es cultura Spain is culture
Portal de la transparencia. Gobierno de España
Copyright © 2015 Museo Nacional del Prado.
Calle Ruiz de Alarcón 23
Madrid 28014
Tel. +34 91 330 2800.
Todos los derechos reservados