Num. de referencia
P02823
Autor
Hieronymus Bosch, El Bosco
Títol
El Jardí de les Delícies
Datació
1500 - 1505
Tècnica
Oli
Suport
Taula
Escola
Flamenca
Tema
Al·legoria. Moral
Exposada
Procedeix
Monasterio de El Escorial; depositada en el Museo del Prado por la Junta Delegada de Incautación, Protección y Conservación del Tesoro Artístico Nacional, 1936; por Decreto de 02-03-1943 quedó establecido el depósito temporal, renovado en 1998 mediante Acta de regularización de Depósitos con Patrimonio Nacional.

En el tríptic obert s’inclouen tres escenes. La taula esquerra està dedicada al Paradís, amb la creació d’Eva i la Font de la Vida, mentre que la dreta mostra l’Infern. La taula central dóna nom al conjunt, en representar-se en un jardí les delícies o plaers de la vida. Entre el Paradís i l’Infern, aquestes delícies no són cap altra cosa que al•lusions al Pecat, que mostren a la humanitat lliurada als diversos plaers mundans. Són evidents les representacions de la Luxúria, de forta càrrega eròtica, al costat d’altres amb un significat més enigmàtic. A través de la fugaç bellesa de les flors o de la dolçor de les fruites es transmet un missatge de fragilitat, del caràcter efímer de la felicitat i del gaudi del plaer. Així semblen corroborar-ho certs grups, com ara la parella tancada dins d’un globus de vidre al costat esquerre, en probable al•lusió al refrany flamenc: “La felicitat és com el vidre, es trenca aviat”.

El tríptic tancat representa en grisalla el tercer dia de la creació del Món, amb Déu Pare com a Creador, segons sengles inscripcions a cada taula: “Ell va parlar i tot fou fet” i “Ell va manar i tot existí” Gènesis (1:9-13).

Obra de caràcter moralitzant, és una de les creacions més enigmàtiques, complexes i belles d’El Bosco, realitzada durant la darrera etapa de la seva vida. Adquirida en la subhasta del prior don Fernando, fill natural del gran duc d’Alba, Felip II la portà a El Escorial el 1593.

És un dipòsit del Patrimoni Nacional cedit al Museu del Prado des del 1939.

Ministerio de Cultura. Gobierno de España; abre en ventana nueva
España es cultura Spain is culture
Portal de la transparencia. Gobierno de España
Copyright © 2015 Museo Nacional del Prado.
Calle Ruiz de Alarcón 23
Madrid 28014
Tel. +34 91 330 2800.
Todos los derechos reservados