Num. de referencia
P07878
Autor
Flandes, Juan de (Espanyola)
Títol
La Crucifixió
Datació
1509 - 1518
Tècnica
Oli
Suport
Taula
Mides
123 cm x 169 cm
Escola
Hispano-Flamenca
Tema
Religió. Nou Testament
Exposada
Procedeix
Retablo mayor de la Catedral de San Antolín, Palencia, 1509/19-1944; vendida a Manuel Arburúa por el cabildo de la catedral, 1944; familia Arburúa, Madrid, 1944-2005; adquirida por el Grupo Ferrovial, S. A., entregada como dación en pago de deuda tributaria y adscrita por la Dirección General de Bellas Artes y Bienes Culturales al Museo Nacional del Prado, 2005.

Obra documentada de Juan de Flandes, conegut només per les pintures que va fer a Castella des del 1496, any en què entra al servei d’Isabel la Catòlica. En morir la Reina el 1504, continuà treballant a Salamanca i a Palència i havia d’adaptar el seu estil al tipus d’obres que li demanava la nova clientela, de vegades de grans dimensions com el retaule major de la Catedral de Palència, per al qual fa aquesta taula, destinada al carrer central.

Juan de Flandes concep l’espai d’aquesta Crucifixió amb un punt de vista baix que evoca les composicions de Mantenga i la dota de ressonàncies italianes, per la manera de disposar els personatges amb un domini de línies rectes que atorguen monumentalitat al conjunt. Per cridar l’atenció sobre Crist Crucificat, situat al centre, davant d’un fons de paisatge, idea un semicercle de figures al seu voltant. A l’originalitat del pintor flamenc de representar aquest tema iconogràfic, s’hi suma el seu domini tècnic, patent en la manera de reproduir les qualitats de les coses com ara les pedres precioses i el corall escampats per terra.

Ministerio de Cultura. Gobierno de España; abre en ventana nueva
España es cultura Spain is culture
Portal de la transparencia. Gobierno de España
Copyright © 2015 Museo Nacional del Prado.
Calle Ruiz de Alarcón 23
Madrid 28014
Tel. +34 91 330 2800.
Todos los derechos reservados