Treatment

 

Detail of Ariadna's knee before restoration

Detail of Ariadna's knee during restoration

Detail of Ariadna's knee after restoration

The entire surface of the work was cleaned in order to remove deposits of solid particles and surface coatings.

The joins were filled in with a reversible material in order to lie flat.

The chromatic reintegration of the joins was entirely limited to the gaps, following the criteria of reversibility and of making them visually discernible. All reintegration must be distinguishable from the original in order to avoid possible falsifications and must be easily removable without harm to the work should this be necessary.

The chromatic reintegration was carried out with watercolour using the dot method as a differentiating technique.

The aim of chromatic reintegration is to achieve the complete visual integration of the joins in order to see the Ariadne as a visual whole and in a formally unified manner. It should be remembered that this is a work from a sculpture collection rather than an archaeological collection. As a consequence, its visual interpretation must be unified so that no element or line of fragmentation can break the visual unity of the whole by having too much visual impact. When looking at the Ariadne, the viewer must perceive the whole before the parts, seeing a complete work rather than an accumulation of fragments.

Following the criteria of minimal intervention the Museum's restorers did not aim to reconstruct the missing pieces of the fingers and toes. However, the gaps in the back were covered up by filling them in using the same technique that was employed for the joins.

As a preventative conservation measure the sculpture has been set on a stainless steel base that will enable it to be moved around and installed. The base and the sculpture have thus become a single unit to ensure its safe movement, handling, packing, installation and storage. This system will be easily adaptable to different display concepts by the addition of a cover of the required material and colour in each case.

Given that the work is now in a museum environment no protective layer was applied, thus respecting the surface of the stone by not applying any additional substance to it.

 
Ministerio de Cultura. Gobierno de España; abre en ventana nueva
España es cultura Spain is culture
Copyright © 2014 Museo Nacional del Prado.
Calle Ruiz de Alarcón 23
Madrid 28014
Tel. +34 91 330 2800.
All rights reserved