The itinerary <em>TITULORECORRIDO</em> has been successfully created. Now you can add in works from the Collection browser
<em>TITULOOBRA</em> added to <em>TITULORECORRIDO</em> itinerary

Museum <Back
History and Architecture

Jheronimus Bosch Gallery

Room 56 A. Villanueva Building

With the support of Samsung as a Technology Sponsor, the Museo Nacional del Prado has reopened its gallery devoted to Jheronimus Bosch with a new installation that marks a radical rethinking from a technical viewpoint. New supports have been designed and made for three of the triptychs and the gallery now has a table-case, a new lighting system, new graphics and a screen which shows enlarged details of the works.

While the paintings remain in the same locations within the gallery, some formal aspects of the previous installation needed updating and improving. For this reason the display has been modified to gain more circulation space for visitors, improve the accessibility of the works, individualise the lighting of the different triptychs to enhance the overall viewing experience of all the paintings on display and take into account the requirements deriving from the implementation of the Emergency Protection of Collections Plan.

See all art works in room 56 A

Innovations to improve the visitor experience

The reduction in the size of the supports, which are now more aesthetically attractive, allows for increased circulation space for visitors, creating more space between the paintings on display and thus enhancing the experience of looking at them.

The new graphics provide information on Bosch’s works in the form of individual explanatory texts for each work and an extensive introductory text which introduces the artist in person by including his signature at the end.

Designing specific lighting for each triptych has improved the overall perception of the works on display, with particular attention paid to achieving a correct viewing of the reverse of the lateral panels. This was a considerable technical challenge due to the limitation of the angle of the fall of light.

The new wall colour, which is a darker green than the previous one, emphasises the graphics and the tones of the paintings and interacts more with the lighting.

In addition, the room has a 65” Samsung professional monitor which shows an animated sequence of surprising details of the works on display, some shown up to 12 times their original size.

Preventative conservation and security measures

The new display combines technical solutions that improve accessibility for the installation and dismounting of the works by the Prado’s art handlers with the implementation of the requirements stipulated in the Emergency Collections Protection Plan covering security measures in situ and evacuation procedures. This latter aspect is a pioneering initiative in terms of the design and manufacture of multi-risk, individualised protective covers (against water, fire, dust, smoke, etc) which can be installed in an operation that takes a maximum of 2.5 minutes. These are combined with stabilisation bases for the triptychs, which have been designed to significantly reduce the time required to remove the works to a safe place in the case of an emergency.

In collaboration with

Comunidad de Madrid
Samsung. Colaborador tecnológico del Museo del Prado
Up